„Nu pentru scoala, ci pentru viata invatam”. Intr-un incitant articol, „Decalogul invatarii”, Viata Medicala, august 2009, Prof. Dr. A.V. Ciurea..
Intr-un incitant articol, „Decalogul invatarii”, Viata Medicala, Nr. 32(1022), anul XXI, 7 august 2009, Prof. univ. dr. A.V. Ciurea si Lector. univ. dr. Eugen Avram fac trimitere la inteleptul Seneca („Non scholae, sed vitae discimus”) care atragea atentia ca invatatura este o „arma pentru viata”. Autorii articolului, pornind de la constatarea ca tanara generatie isi doreste „Mult şi Rapid”, fara sa manifeste cuvenita rabdare, propun calea urmarii a 10 îndemnuri de a invata si a ajunge astfel la a dispune de virtutile adevaratilor profesionisti: a invata sa citesti (lucrurile clasice, bine fundamentate ştiinţific; pastrarea in minte intr-o structura bine consolidata a coordonatelor fundamentale); a invata sa asculti (depasirea crizei de timp in raport cu prezentarea unor date de multe ori disparate si surprinderea esentialului prin intrebari si raspunsuri lamuritoare); a invata sa vorbesti (direct, clar, concret la caz, prezentand
cazul complet, cu seriozitate); a invata sa zambesti (sa vindeci unde poţi, sa alini in multe cazuri dar sa mangai intotdeauna, degajand energie pozitiva, respectand pe deplin cuvintele rostite; a invata sa nu promiti (ceea ce este foarte greu atunci cand trebuie sa aduci optimism; neimplinirile vor fi cu atat mai mult reprosate); a invata sa examinezi (ceea ce este esential, aprofundandu-se contextul după o grila adecvata confirmand probitatea profesionala); a invata sa repeti (consultand lucrari de referinta, reactualizand cunostinte, repetand continuu, reevaluand investigatii, obtinand cumulul de date care sa sustina o decizie corecta bazata pe dovezi); a invata sa nu barfesti (educatia necesita timp, relatiile colegiale sunt extrem de importante, imaginea profesiunii la fel; in confruntarea cu fenomenul, contrar naturii umane si tuturor perceptelor morale, ca toata lumea sa barfeasca pe toata lumea, nu trebuie coborata stacheta eticii colegiale,
evitand oprobiul public pentru o intreaga casta profesionala, neuitand cat de important este sa ajuti, intarind spiritul de casta si nedand curs atitudinilor negative); a invata sa scrii (atat pentru stiinta profesiei respective, cat si pentru cultura acesteia, obtinand recunoasterea valorii activitatii desfasurate; civilizatia merge inainte prin scris, ideile scrise impingand societatea catre progres); a invata sa finalizezi, toate indemnurile convergand catre o virtute suprema: a finaliza un lucru inceput (finalizarea intregului demers, impreuna cu echipa, un profesionist nehazardandu-se sa incerce o procedura noua fara a avea toate elementele de succes).
In timp ce parcurgeam acest „Decalog al invatarii” ne-am adus aminte ca Henry Ford afirma ca oricine inceteaza sa invete este batran, fie la douazeci, fie la optzeci de ani. Daca invatatura, conform unui proverb chinezesc, este o comoara care-l urmeaza pe proprietar oriunde, calatoria reala a descoperirii consta, conform opiniei exprimate de Marcel Proust, nu in a cauta noi teritorii ci in a vedea cu alti ochi.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!