Raportul Consiliului Concurenței privind evoluția concurenței în sectoare cheie, 2019
Luni 18 noiembrie 2019 s-au desfăşurat lucrările Conferinţei “MEDIUL CONCURENŢIAL ŞI COMPETITIVITATEA ÎN SECTOARELE CHEIE ALE ECONOMIEI ROMÂNEŞTI”, remarcabilul eveniment fiind organizat de Consiliul Concurenţei în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR). Elegantul cadru oferit de CCIR Business Center s-a dovedit adecvat lansării “Raportului privind evoluția concurenței în sectoare cheie” (ajuns la a XI-a ediție), care reprezintă, aşa cum a afirmat de la bun început Bogdan M. CHIRIŢOIU, Președintele Consiliului Concurenței, un instrument de analiză a gradului de concurență din unele domenii ale economiei românești și, în același timp, o modalitate de promovare a rezultatelor acțiunilor de monitorizare a pieţelor, aducând în prim plan alte instrumente pe care le utilizează Consiliul Concurenței şi care produc efecte benefice pe termen lung pentru societate (spre deosebire de raportul anual de activitate, unde accentul este pus pe modul de aplicare a prevederilor legislative specifice – înțelegerile anticoncurențiale, abuzul de poziție dominantă, ajutoarele de stat şi controlul concentrărilor economice).
Într-o optică de marketing (marketingul fiind un arhitect cultural) s-ar putea spune că sesiunea introductivă (Sala Aurel Ghibuţiu):
▪ A reprezentat o pledoarie pentru construirea consensului asupra priorităţilor printr-un schimb corect de valoare cu clienţii, ţinând cont de următoarele aspecte: văzând lumea prin ochii clienţilor (serviciul pentru client este reactiv), înţelegând complementaritatea dintre succesul clienţilor (proactiv) şi experienţa acestora (interactiv), punându-le acestora întrebările potrivite la (micro) momentul potrivit în funcţie de etapele călătoriei acestora de luare a deciziilor, utilizând în mod adecvat feedback-ul furnizat de aceştia, antrenându-i pe clienţi. Cuvintele cheie au fost: responsabilitate; leadership; transparenţă; predictibilitate; empatie; parteneriat strategic în crearea sinergiei dintre competitivitate, concurență și binele social; impact (de ansamblu) asupra economiei şi (direct) asupra unui număr însemnat de consumatori (din perspectivă concurenţială) al sectoarelor cheie (la nivelul unor paliere diferite); noi provocări pentru politica de concurență aduse de tranziția către noi modele de afaceri (este salutară introducerea în Raportul Consiliului Concurenţei, pentru prima dată, a analizei efectelor economiei colaborative asupra concurenței);
▪ Lectorii de înaltă ţinută – Mugur ISĂRESCU, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (https://www.bnro.ro/Discurs-de-deschidere-al-guvernatorului-BNR-in-cadrul-conferin%C8%9Bei-Mediul-concuren%C8%9Bial-%C8%99i-competitivitatea-in-sectoare-cheie-ale-economiei-romanesti–20773.aspx); Mihai DARABAN, Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (https://ccir.ro/2019/11/18/ccir-partener-la-conferinta-evolutia-concurentei-sectoare-cheie-2/); Bogdan M. CHIRIŢOIU, Președintele Consiliului Concurenței – au demonstrat că predarea (“teaching”) și marketingul sunt în esență același lucru, dovadă şi reacţia audienţei.
Bogdan M. CHIRIŢOIU, Președintele Consiliului Concurenței a reconfirmat experienţa acumulată, îmbunătăţirea methodologei pentru analiză şi impactul considerabil al sporirii promovării culturii concurenţei pe pieţele relevante, evidenţiind printre altele şi: implicarea autorității de concurență atât în reformarea legilor și reglementărilor care pot inhiba concurența, cât şi în acţiunile de prevenire a unor probleme structurale care nu sunt urmare a încălcării legislaţiei din domeniu; continuarea proiectului privind evaluarea gradului de concurenţă în sectoarele esenţiale, aceasta reprezentând atât o prioritate, cât şi o oportunitate de îmbunătăţire a instrumentelor şi a abordărilor instituţiei pe baza dezbaterilor generate în mediul academic, în mediul de afaceri, la nivelul autorităţilor publice sau al mass-media.
Tematica celor patru ateliere de lucru, moderatorii şi lectorii (după cum se poate observa din imaginea de mai jos) au invitat la o dezbatere cu adevărat de un real interes în spiritul mesajelor transmise cu prilejul sesiunii introductive.
Interesantă coincidenţă, tot în luna noiembrie – dar cu mulţi ani în urmă (1993) – reprezentanţi ai McKinsey Global Institute (pe baza unui studiu al prestigiosului institut) au publicat un articol intitulat “Secretul competitivităţii – concurenţa”.
De asemenea, fericită coincidenţă, în ziua de 15 noiembrie 2019 (19:10:32) AGERPRES a transmis ştirea privind onoranta alegere a Domnului Bogdan M. CHIRIŢOIU, Președintele Consiliului Concurenței, la conducerea Agenţiei Europene de Reglementare în Energie (ACER – Agency for the Cooperation of Energy Regulators).
În acest frumos context al privirii permanente către viitor păstrând, onorând şi apreciind memoria trecutului, se cuvine a menţiona şi publicarea, în primul număr al “Romanian Distribution Committee Magazine (August 2010, Volume 1, Issue 1, pp. 23-24), a articolului Domnului Bogdan M. CHIRIŢOIU, Președintele Consiliului Concurenței: “Competition Council – Achievements and Perspectives” (în care s-a făcut trimitere şi la sectorul energetic):
Comments are closed.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!