Excelenţa Sa Alfred H. Moses la Conferinţa “Jurnal de Bucureşti. Memoriile unui Ambasador American”
În semnificativa perioadă istorică în care Excelenţa Sa Domnul Ambasador Alfred H. Moses era reprezentantul SUA in Romania s-a desfăşurat şi o Campanie de conştientizare publică a Privatizării în România (U. S. Agency for International Development – USAID), context în care au fost distribuite în mod gratuit şi câteva cărti, prima carte menţionată în Raportul Final din 1995 fiind cartea de “Business Management” (autor Theodor Purcărea) apărută la Editura Expert (coordonată de Valeriu Ioan-Franc). Această carte a fost lansată în ziua de 18 iulie 1994 la Casa Academiei Române (Sala Luxemburg a Centrului de Informare si Documentare Economică condus de Valeriu Ioan-Franc, moderatorul evenimentului de lansare a cărţii), în prezenţa unor distinşi invitati, printre care Vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României şi a Municipiului Bucureşti, Dr. Aurel Vainer, precum şi reputatii Profesori: Ovidiu Nicolescu (Academia de Studii Economice Bucureşti, Preşedintele C.N. I.P.M.M.), George Cojocaru (Universitatea Politehnică Bucureşti, Directorul I.P.I.U.), Mihai Dumitrescu (Directorul Institutului Român de Management), Gheorghe Zaman (Directorul Institutului de Economie Naţională), Horia Neamţu (Vicepreşedintele Curţii de Conturi a României), Nicolae Turcu (Vicepreşedintele Consiliului Legislativ). Acest fapt în legătură cu acţiunea USAID a fost menţionat cu ocazia Conferinţei “Jurnal de Bucureşti. Memoriile unui Ambasador American” organizată la Palatul Șuțu, pe data de 20 februarie 2020, prin colaborarea dintre Muzeul Municipal Bucureşti şi Editura “Art” (http://holisticmarketingmanagement.ro/his-excellency-alfred-h-moses-romania-progressing-from-darkness-to-light/).
Este cunoscut faptul că progresul civilizaţiei (cu al său corolar – dezvoltarea personalităţii umane) s-a bazat întotdeauna pe oameni distinşi care demonstrează înalte cunoștințe, întelepciune şi înţelegere, confirmând că numai păstrând, onorând şi preţuind memoria trecutului putem privi încrezători către viitor, făcând legătura între idee şi spirit, sentimente şi empatie. Excelenţa Sa Alfred H. Moses a împărtășit audienţei amintiri valoroase, menținând permanent interesul ascultătorilor și deschizând calea unei dezbateri vii, permițând clarificarea unor întrebări și preocupări, generând, de asemenea, contribuții calitative ale participanților la dezbatere. Fost Ambasador al SUA în Romania (1994-1997), Preşedinte al prestigiosului “UN Watch” şi autor al mai multor cărţi (precum şi al unor articole pentru publicaţii prestigioase), Excelenţa Sa Alfred H. Moses a jucat un rol cheie în a ajuta România să savanseze pe calea democraţiei şi să-şi stabilească o economie de piaţă liberă. (https://www.sixthandi.org/event/former-u-s-ambassador-to-romania-alfred-h-moses/). Calităţile remarcabile ale Excelenţei Sale au fost evidentiate şi recent, în luna decembrie 2019, cu ocazia celei de-a 18-a aniversări ca Preşedinte al “UN Watch”, fiind relevante în acest sens cuvinte cheie ca: funcţionar public exemplar, lider inspirator (demonstrând angajare și pasiune în modul de a face față problemelor și stimulând acțiune în cel mai potrivit mod), expertiză, rol istoric, implicare comunitară (https://www.youtube.com/watch?v=__Jj4iGywko). După cum răspunsul Excelenţei Sale a confirmat de la bun început legătura fină între înţelepciune şi umor, gratitudine, spiritualitate, speranţă, pe fondul reflectării asupra trecutului, prezentului şi viitorului.
Se cuvine a menţiona, totodată, că exact în urmă cu trei ani, remarcile făcute de Excelenţa Sa Alfred H. Moses cu ocazia celei de-a 9-a Întâlniri la cel mai înalt nivel pentru Drepturile Omului şi Democraţie de la Geneva, 21 februarie 2017, au demonstrat, ca întotdeauna, aceleaşi înalte cunoștințe, înţelepciune şi înţelegere: “Istoria ne-a învățat că: o îmbinare iscusită dintre particular și universal nu este numai posibilă, ci şi de dorit … absența libertății individuale conduce la degradarea puterii politice … Este reconfortant și de multe ori mai convenabil să ne bucurăm în particularismul nostru decât să ne gândim la noțiuni abstracte de universalism și apoi să le punem în practică în viața noastră de zi cu zi. Dar fără a proteja cele patru libertăți (proclamate de Președintele Roosevelt) pentru toți, nimeni dintre noi nu va fi cu adevărat liber. Da, drepturile omului universale încă contează” (https://unwatch.org/human-rights-matter/).
Theodor Purcărea
Profesor la Universitatea Româno-Americană
Membru al Colegiului Consultativ al Consiliului Concurenţei
Preşedintele Asociatiei ştiintifice Comitetul Român al Distribuţiei
Comments are closed.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!