Prof. univ. dr. Ion Smedescu, simbolul acţiunii pozitive continue, cu disciplină şi înţelepciune
Născut pe valea Cernişoarei, în Judeţul Vâlcea, Prof. univ. dr. Ion Smedescu, Ctitor al Bisericii din satul natal Cernişoara, a fost Rectorul Fondator al Universităţii Româno-Americane, devenind şi Membru de Onoare al Comitetului Român al Distribuţiei în anul 1998 (atunci când, cu prilejul organizării Congresului Internaţional al Asociaţiei Internaţionale a Distribuţiei în Bucureşti, a avut loc prima Conferire a acestor titluri onorifice), alături de reprezentanţi ai Academiei Române (Constantin Ionete, Gheorghe Zaman, Valeriu Ioan-Franc, Vasile Stănescu), ai Camerei de Comert şi Industrie a României şi a Municipiului Bucureşti (Aurel Vainer), ai ASE Bucureşti (Iacob Cătoiu, Dumitru Patriche, Beniamin Cotigaru), precum şi alături de personalităţi internaţionale (Léon F. Wegnez, Mario Bertolini, Claude Magnan, Bernd Hallier, Pierre Arnold, Louis Guelette, William S. Webb, Paul Schulz, Henry R. Hidell III).
Înainte de a urma cursurile Academiei de Înalte Studii Comerciale și Industriale din București (astăzi ASE Bucureşti, unde a şi fost ulterior cadru didactic, tot aici luându-şi şi doctoratul în economie), Domnia Sa a urmat Școala Normală de Învățători „Andrei Șaguna” din Sibiu (obținând diploma de învățător), aici fiind şi elev al „Teologului dragostei creştine” – Părintele Academician Dumitru Stăniloae. După cum este cunoscut, un Profesor American (care şi-a susținut teza de doctorat la Universitatea Harvard) a evidenţiat chiar într-o carte (publicată la Editura Enciclopedică acum 23 de ani) competenţa Părintelui Dumitru Stăniloae.
De altfel, Profesorul Ion Smedescu îl pomenea adesea pe Părintele Academician Stăniloae, vorbind de frumuseţea plină de taină a unui peisaj frumos şi de necesitatea existenţei simţului conştient al rânduielii, al frumosului, pentru a face un lucru aşa cum trebuie, în comuniune bucuroasă. Ca şi Părintele Academician, Profesorul Ion Smedescu şi-a ales aceeaşi zi, 5 octombrie (1993, respectiv 2008), pentru a păşi pe calea veşniciei. Purtător de candelă strămoşească şi păstrător de spiritualitate românească, Profesorul Ion Smedescu a făcut întotdeauna ceea ce a crezut că este bine şi fără să se teamă, intuiţia sa dând naştere Universităţii Româno-Americane, un măreţ serviciu făcut şi generaţiilor viitoare. Toţi cei care l-au cunoscut pe Ion Smedescu resimt lipsa figurii sale luminoase, demne, cu acel farmec specific inconfundabil al modelului de muncă si jertfă care-ţi conferă sentimentul că aparţine tuturor.
Domnia Sa obișnuia să afirme că a învățat de la Marii săi Profesori că este întotdeauna nevoie de moderație (ca atitudine rațională față de plăcere), curaj (ca atitudine rațională față de durere), dreptate (ca respect față de om) și sentimentul de dreptate , de legalitate, educație însemnând în primul rând respect. Calea anevoioasă aleasă de Profesorul Ion Smedescu şi strădania Domniei sale de îmbunătăţire continuă au confirmat întotdeauna că virtutea este o continuă acţiune pozitivă necesitând încordare, măsură a lucrurilor, ştiinţă, răbdare, disciplină, înţelepciune şi credinţă. Într-un Cuvânt înainte al Domniei Sale (la care s-a făcut trimitere în Gazeta Diplomatică din Bruxelles nr. 45/decembrie 2004) la o carte a Universităţii Româno-Americane, Profesorul Ion Smedescu afirma următoarele: << Timpurile se schimbă, valorile absolute – adevăr, bine, frumos – rămân, conferind mereu purtătorilor lor calitatea de a fi solidari şi responsabili în promovarea educaţiei şi a culturii, în adunarea de înţelepciune, învăţătură, voinţă. Unul dintre părinţii naţiunii americane, Thomas Jefferson, a răspuns la o întrebare despre Universitatea Virginia (pe care a fondat-o), după cum urmează: “Aici noi mergem după adevăr oriunde poate conduce”. Jean Monet, unul dintre părinţii Uniunii Europene, spunea la rândul său că: “Educaţia şi cultura constituie cheia integrării europene”. >>
Profesorul Ion Smedescu a deschis larg porţile managementului cunoaşterii şi al inovării, managementului talentului, promovând tinere resurse umane strategice în poziţii cheie pentru creşterea calităţii serviciilor educaţionale şi generarea unei culturi intrainstituţionale a calităţii în Universitatea Româno-Americană. Domnia Sa a trăit cu intensitate, transpunând în peisajul academic idei de forţă specifice „arhitectului cultural” care este marketingul pe care l-a îndrăgit, fiind adeptul „creşterii inteligente”. În luna mai 2004 a abordat în premieră problematica învăţământului centrat pe student, reliefând necesitatea conştientizării importanţei automotivaţiei în procesul de învăţare, expresie a considerării carierei ca model al experienţelor legate de muncă.
Domnia Sa a trăit cu convingerea că reuşita construcţiei depinde de iniţiativă, agilitate, stăruinţă, modelare, depăşire de sine, făcând mereu bine. Profesorul Ion Smedescu a insuflat intregii Familii academice a Universităţii Româno-Americane convingerea fermă în împlinirea datoriei de a construi și de a avansa, anticipând discontinuități, provocând priorități, empatizând cu studenții, făurind minţi şi caractere, formând competenţe, dezvoltând talente şi branduri personale, stimulând inovația, generând ambiții și scopuri comune.
Comments are closed.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!