Asociația Pro Consumatori, 30 de ani de implicare cu profesionalism, responsabilitate şi devotament
Direcţia Generală Justiție și Consumatori (DG JUST) din cadrul Comisiei Europene răspunde de politica Uniunii Europene în materie de justiție, protecția consumatorilor și egalitate de gen. DG JUST elaborează și pune în aplicare politicile Comisiei în materie de Justiție și drepturile fundamentale, precum şi de Protecția consumatorilor. DG JUST este condusă de Comisarul Didier Reynders – care s-a pronunţat încă de la audierile în Parlamentul European pentru: aplicarea efectivă a dreptului consumatorilor şi consolidarea capacității consumatorilor, eliminarea vânzării necinstite și agresive și protejarea consumatorilor vulnerabili, un nivel ridicat de vigilență cu privire la riscul produselor duale de calitate, actualizarea Directivei generale privind siguranța produselor astfel încât toți jucătorii din lanțul de aprovizionare online să reducă numărul de produse nesigure, reguli clare în ceea ce privește răspunderea pentru toți furnizorii implicați în călătoria consumatorului online, avansarea în materie de responsabilitate privind aspectele umane și etice ale inteligenței artificiale etc.) – de Comisarul Helena Dalli (responsabilă în primul rând pentru întărirea angajamentului Comisiei Europene față de incluziune și egalitate în toate sensurile) şi de Directorul General Tiina Astola.
Coincidenţă fericită, site-ul Asociaţiei Comitetul Român al Distribuţei (CRD) – Asociația Pro Consumatori (APC România s-a înfiinţat în 1990) este un reputat Membru Fondator al CRD, iar Preşedintele APC, Conf. dr. Costel Stanciu este Membru de Onoare şi Membru în Consiliul Director al CRD – a lăsat moştenire memoriei Internetului faptul că în finalul anului 2004 Gazeta Diplomatică din Bruxelles a reflectat participarea reprezentanţilor Asociaţiei Comitetul Român al Distribuţiei la un eveniment de rezonanţă pentru distribuţia europeană care a avut loc la celebrul Palais d’Egmont din Bruxelles, unde a luat cuvântul Domnul Viceprim-ministru Belgian Didier Reynders, astăzi Comisarul European coordonator al Direcţiei Generale Justiție și Consumatori (https://www.crd-aida.ro/originsvocation/finalul-anului-2004-gazeta-diplomatica-din-bruxelles-reflectat-participarea-reprezentantilor-crd-la-eveniment-de-rezonanta-pentru-distributia-europeana-care-avut-loc-la-celebrul-palais-d%E2%80%99e/).
O altă fericită coincidenţă a făcut ca Preşedintele European Retail Academy (ERA), Prof. Dr. Bernd Hallier (cel care a început cu mulți ani în urmă o colaborare fructuoasă cu prestigiosul profesor Klaus Toepfer – fost Ministru Federal German pentru Mediu, fost Director al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu/UNEP și inițiatorul Protocolului de la Kyoto – și cu Dr. Angela Merkel, azi cancelar al Republicii Federale Germane și care a introdus “Mediul” ca problemă politică pe Agenda UE în timpul Președinției UE a Germaniei, în 2007) să comenteze pe site-ul ERA aniversarea APC România din 25 februarie 2015, amintind şi de Masa Rotundă organizată cu un înainte de Universitatea Româno-Americană în colaborare cu Comitetul Român al Distribuţei, APC România şi Consiliul Concurenţei (28 mai 2014).
Câteva luni mai târziu după comentariul de la începutul lunii martie 2015 al Prof. Dr. Bernd Hallier, respectiv la începutul lunii mai 2015, Preşedintele Asociaţiei Comitetul Român al Distribuţei, invitat ca Speaker la o Conferinţa internaţională cu impact global (SHOP 2015, TUTTOFOOD, Expo Milano 2015), a făcut trimitere, printre altele şi la colaborarea fructuoasă dintre Consiliul Concurenţei din România şi APC România.
S-ar putea spune că şirul de fericite coincidenţe a continuat până recent, atunci când:
● Prof. Dr. Bernd Hallier, Membru de Onoare al Comitetul Român al Distribuţei, ne-a transmis felicitări – a se vedea ştirea din 17 decembrie 2019: https://holisticmarketingmanagement.ro/romanian-president-klaus-werner-iohannis-the-designated-recipient-of-the-international-charlemagne-prize-of-aachen-april-2020/
● Prof. Dr. h. c. Léon F. Wegnez (organizatorul mai sus amintitului eveniment de la Palais d’Egmont din Bruxelles, unde a luat cuvântul Domnul Viceprim-ministru Belgian Didier Reynders, astăzi Comisarul European coordonator al Direcţiei Generale Justiție și Consumatori), Membru de Onoare al Comitetul Român al Distribuţei, ne-a transmis şi Domnia Sa felicitări – a se vedea ştirea din 20 decembrie 2019: https://www.crd-aida.ro/2019/12/message-de-felicitations-suite-a-la-designation-de-son-excellence-monsieur-klaus-werner-iohannis-president-de-la-roumanie-comme-laureat-du-prix-international-charlemagne-daix-la-chapelle/
Atât cele două personalităţi amintite mai sus, cât şi alţi Prieteni ai României (cum sunt Americanul John Stanton, Italianul Riccardo Garosci şi alţii, pentru a ne rezuma doar la încă două exemple), urmăresc ştirile noastre şi aşteaptă cu acelaşi real interes şi concluziile Aniversării de 30 de ani a APC România, Asociația Pro Consumatori fiind o organizație de utilitate publică cu o activitate continuă în domeniul îmbrăţişat cu profesionalism, responsabilitate şi devotament, iar evenimentul urmând a avea loc la Hotelul Intercontinental din Bucureşti, în ziua de 10 februarie 2020.
După cum este cunoscut, politica privind consumatorii (care oferă mijloace directe pentru a rezolva eșecurile pieței) este orientată către consumator (un consumator activ și bine informat prelucrând informațiile referitoare la piață în timp ce caută bunuri și servicii, reprezentanții săi fiind implicați în aplicarea politicii de concurență), cele mai importante instrumente pentru protecția consumatorilor fiind o piață operațională eficientă, cu concurență liberă și dezvăluirea informațiilor (ultima îmbunătățind transparența pieței). Concurența eficace este facilitată de alegeri eficace ale consumatorilor. Întrucât legea concurenței (care servește consumatorii asigurând că piețele rămân concurenţiale, încurajând noii intrați pe piață și creând stimulente pentru inovare) este preocupată în primul rând de bunăstarea consumatorilor (care este promovată de piețe funcționale, concurenţiale), protecția consumatorilor (care servește concurența prin încurajarea consumatorilor să participe pe piață și să activeze competiţia) depinde de legea concurenței. Există o preocupare din ce în ce mai mare cu privire la interesele și așteptările consumatorilor în dreptul concurenței, iar aceasta în contextul tensiunilor și complementarităţii dintre protecția consumatorului și dreptul concurenței mult mai ușor de recunoscut pe măsura aplicării sporite a analizei economice.
Comments are closed.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!